Γιώργος Τσανάκας

Όλοι με το δικό τους στιλ και περηφάνια σε ένα… σχεδόν τέλειο ελληνικό βράδυ!

Το μεγάλο κέρδος της Ελλάδας, μεγαλύτερο και από αυτό των 1200 βαθμών στο ranking, ήταν πως οι τέσσερις ομάδες της μπήκαν και έπαιξαν επιθετικό ποδόσφαιρο, θυμίζοντας κλαμπ προηγμένων πρωταθλημάτων.

Η Ελλάδα άγγιξε το απόλυτο, αλλά δεν το έκανε. Ωστόσο, η πρώτη... μεγάλη Πέμπτη άφησε πολλές υποσχέσεις, χάρισε συγκινήσεις, αποτελέσματα, αλλά και περηφάνια στους οπαδούς και των τεσσάρων!

Μη μένετε μόνο στα αποτελέσματα! Σταθείτε στον τρόπο που μπήκαν και έπαιξαν στην πρεμιέρα τους στην Ευρώπη οι ελληνικές ομάδες. Ναι, το απόλυτο ασφαλώς και θα μπορούσε να έρθει. Αλλά εδώ δεν το κάνουν ομάδες από την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Και οι ήττες θα έρθουν και οι κακές ημέρες. Το... σήμερα (σσ. χθες), όμως, είναι αυτό στο οποίο πρέπει να βασιστούμε!

Πότε ξανά έχετε δει τις ελληνικές ομάδες να παίζουν επίθεση, επίθεση, επίθεση κόντρα σε συλλόγους από τα προηγμένα πρωταθλήματα; Ο Παναθηναϊκός έπαιξε σαν τη... γάτα με το ποντίκι τη Βιγιαρεάλ, η ΑΕΚ δεν μάσησε από τα προβλήματά της και νίκησε μέσα στο Μπράιτον, ο Ολυμπιακός πάτησε την Φράιμπουργκ, αλλά... Και φυσικά το μεγάλο διπλό του ΠΑΟΚ, ανεξαρτήτως για το αν έπαιζε με μια πιο χαμηλού επιπέδου ομάδα. Ας τα πιάσουμε όμως με τη σειρά.

Ο Παναθηναϊκός δεν φοβήθηκε από το όνομα της Βιγιαρεάλ. Από την ομάδα που λίγα χρόνια πριν πήρε το Europa League, από ένα σύνολο που έχει μέσα πανάκριβους αστέρες. Αν εξαιρέσει κανείς το διάστημα 10-25’ που το «υποβρύχιο» προσπάθησε να χτυπήσει στο transition και άγχωσε τους «πράσινους», στα υπόλοιπα λεπτά το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κυριάρχησε. Και από ένα διάστημα και μετά, παίρνοντας ψυχολογία από το γκολ του Ιωαννίδη έμοιαζε... ανίκητος και ικανός να βάλει και άλλα γκολ, με το 2-0 στο φινάλε να δείχνει φτωχό. Το σύνολο του Γιοβάνοβιτς είναι αξιοζήλευτο για τη νοοτροπία του, την τακτική του προσέγγιση ανά αγώνα, ενώ και ο Σέρβος γίνεται τρομερά επιδραστικός στις αναμετρήσεις.



Έρχεται ο ΠΑΟΚ την ίδια ώρα, να «αγχώσει» τον κόσμο του σε ένα μέτριο πρώτο μέρος, όπου φάνηκε το γεγονός πως η Ελσίνκι έχει 30 και πλέον ματς στα πόδια της και ο ΠΑΟΚ κάτι παραπάνω από δέκα. Παρόλα αυτά, ο Λουτσέσκου ξέρει πως η ομάδα του έχει κάνει step-up φέτος και μόλις έχει όλες τις μεταγραφές του διαθέσιμες θα είναι καλύτερη. Στη Φινλανδία πάντως βασίστηκε σε ορισμένες παλιοσειρές (ναι, ο Μπάμπα... παλιός είναι) αλλά και στον Ντεσπόντοφ που ήρθε για να κάνει τη διαφορά μπροστά. Μην ξεχνάμε πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει περιθώριο λάθους, αφού η 3η θέση στον όμιλο του Conference League οδηγεί στην... Ελλάδα! Οπότε το έργο του, σαφώς είναι και πιο δύσκολο από των άλλων τριών. Το αποτέλεσμα αυτό, μπορεί να του ισιώσει για τα καλά τη χρονιά, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ομάδα Λουτσέσκου, ο οποίος ξέρει να βγάζει από τη μύγα ξύγκι!



Η ΑΕΚ από τη μεριά της κατέβηκε να παίξει ένα ματς που έμοιαζε χαμένο πριν ξεκινήσει. Όχι τόσο λόγω των απουσιών της, αλλά βάσει της ποιότητας του αντιπάλου. Σε κάποιους αρέσουν οι... αριθμοι, τα xGoals κτλ, τα οποία ήταν υπέρ της Μπράιτον (περίπου 2,5 γκολ με 1 ανάμεσα στις δύο ομάδες). Ε και; Το ταμπλό έγραψε 3-2 για τους κιτρινόμαυρους, οι οποίοι πήραν μια νίκη που τους δίνει τουλάχιστον προβάδισμα για την 3η θέση, όπως και για τον Παναθηναϊκό που προαναφέραμε. Η ομάδα του Αλμέιδα ήταν διαβασμένη εξαιρετικά, μπλόκαρε το δεύτερο τρίτο του γηπέδου στην Μπράιτον που είναι και το καλός της και όλα άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους. Ο αντίπαλος της ταίριαζε λόγω του ότι παίζει με τα δύο στόπερ τη σέντρα και επί της ουσίας με ένα 2-4-4 και μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένη, αλλά βέβαια, πριν το παιχνίδι κανείς δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη προφανώς. Με τα δύο από τα τρία γκολ να έρχονται από στατικές φάσεις, μέσω των οποίων η ΑΕΚ χτυπάει συχνά-πυκνά. Η Ένωση βρήκε τον τρόπο να αποδράσει με διπλό από ένα γήπεδο που δύσκολα θα φύγουν νικήτριες η Μαρσέιγ και ο Άγιαξ. Και αυτό είναι σίγουρα ένα συν στη μάχη της πρόκρισης, με την ΑΕΚ να κερδίζει και ψυχολογία μετά το νωθρό ξεκίνημα. Το διπλό της είναι συγκλονιστικό και θα το θυμάται για καιρό ο κόσμος της!



Ο Ολυμπιακός από τη μεριά του ήταν ο μοναδικός που έχασε. Και αυτός, όπως και οι άλλοι τρεις, δεν φοβήθηκαν τον αντίπαλο. Γιατί η Φράιμπουργκ, είναι μια ομάδα της Bundesliga μην ξεχνάτε και ο ρυθμός που παίζει, είναι αντίστοιχος της Μπράιτον και της Βιγιαρεάλ. Ο Μαρτίνεθ έπαιξε το παιχνίδι με τον τρόπο του. Και ας το έκανε και αυτό ροντέο, όπως έκανε με την ΑΕΚ ή τη Γκενκ. Για πρώτη φορά μέσα στη σεζόν, όμως, υπέπεσε σε αρκετά λάθη στην άμυνά του και γνώρισε μια ήττα που δεν άξιζε. Κυνήγησε το ματς, πάντως, με όλες του τις δυνάμεις, αλλά μόνο ο... Ελ Κααμπί βρήκε δίχτυα και μοιραία γνώρισε την πρώτη του ήττα. Η νοοτροπία και το στιλ παιχνιδιού των Πειραιωτών αναγνωρίστηκε από τον κόσμο τους, που χάρισε απλόχερα το χειροκρότημα στην ομάδα του στο φινάλε. Δεδομένα άξιζαν κάτι καλύτερο, αλλά καμιά φορά το ποδόσφαιρο, και όσα συμβαίνουν μέσα σε ένα 90λεπτο, δεν σου δίνει το... δίκαιο!



Η Ελλάδα κέρδισε πολλά περισσότερα από 9 βαθμούς και 1200 πόντους στο ranking μέσα σε ένα βράδυ. Πρώτα απ’ όλα τον σεβασμό και το γεγονός πως ακούστηκε ξανά. Είχε χρόνια να δει περισσότερες από μία ομάδες να κάνουν ευρωπαϊκές νίκες. Αλλά πραγματικά δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά και αν υπήρξε τέτοια, που τέσσερις ομάδες από το... κακό και χαμηλού επιπέδου, εκ των πραγμάτων, πρωτάθλημά μας μπήκαν στις μάχες τους με το μυαλό στο να κάνουν το παιχνίδι τους και να μην αφήσουν στην άκρη το στιλ τους.

Έβγαλαν μέσα στο γήπεδο τις επιθετικές αρετές τους και έπαιξαν ως ομάδες από προηγμένες λίγκες. Για να κοιτάξουν στα μάτια συλλόγους με μεγαλύτερη αξία, με περιουσιακά στοιχεία και παίκτες έτοιμους για μεταγραφές σε ακόμη σπουδαιότερα κλαμπ.

ΥΓ. Και να σκεφτεί κανείς πως κάτι ώρες πριν από τα ματς, αντί να υπάρχει η προσμονή των ευρωπαϊκών αγώνων, ασχολούμασταν με τον Μπαλτάκο, τον Μπένετ και τα όσα τραγικά συμβαίνουν εντός των συνόρων... Ας το φτιάξουμε επιτέλους το μπαχαλάκι μας εδώ μέσα, να ευχαριστιόμαστε και εδώ λίγο το ποδόσφαιρο!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x